Sunday, November 5, 2023

Siddhartha

 Hermann Hesses ma ei pea kunagi pettuma, täiega "minu inimene" :) Ning mul on kahtlane tunne, et "Siddhartha" on mul käes olnud varemgi, aga seekordsed mõttenopped siin.

"Põhjuste äratundmine ongi mõtlemine ja ainult seeläbi saab tundmusest teadmus ega lähe kaotsi, vaid muutub tõeliseks ja hakkab välja kiirgama seda, mis temas on."

"Igaüks võib võluda, igaüks võib oma eesmärgile jõuda, kui ta oskab mõelda, kui ta oskab oodata, kui ta oskab paastuda."

"Ma tean. Sa ei sunni teda, ei löö, ei käsuta, sest sa tead, et leebus on tugevam kui karmus, vesi tugevam kui kalju, armastus tugevam kui vägivald. Väga hea, sa väärid kiitust. Aga kas pole ekslik arvata, et sa teda ei sunni, ei karista? Kas ei seo sa teda oma armastuse köidikutega?"

"Kõik need tungid, kõik need lapsikused, kõik need lihtsad ja rumalad, aga tohutult tugevad ja elujõulised tungid ja ihad polnud Siddhartha jaoks enam lapsikused. Ta nägi inimesi nende nimel elamas, nende pärast lõputult tegutsemas, reisimas, sõdu pidamas, lõputult kannatamas, lõputult üle elamas, ja ta suutis neid kõige selle pärast armastada. Ta nägi elu, nägi elavat, nägi hävimatut, nägi Brahmat nende igas kires, nende igas teos. Armastust ja imetlust väärisid inimesed oma pimedas truuduses, oma pimedas jõus ja visaduses. Neil ei puudunud midagi, mitte milleski muus ei olnud teadja ja mõtleja neist ees, kui vaid ühesainsas pisiasjas, ühesainsas tühises asjas: teadlikkuses, teadlikus mõttes kogu elu ühtsusest. Ja nii mõnigi kord kõhkles Siddhartha, kas tasub seda teadmist, seda mõtet nii kõrgelt hinnata, kas pole see omakorda mõtteinimeste lapsikus. Kõiges muus olid ilmainimesed targaga samaväärsed, olid temast sageli üle, nagu ka loomad näivad nii mõnelgi hetkel oma visas eksimatus loomusunnilises tegevuses inimestest üle olevat."

"Kui keegi otsib, siis võib kergesti juhtuda, et ta silm märkab vaid seda, mida ta otsib, ja ta on võimetu midagi leidma, midagi vastu võtma, kuna ta mõtleb üksnes otsitavale, kuna tal on eesmärk, kuna ta on eesmärgist haaratud. Otsida tähendab eesmärki omada. Leida seevastu tähendab olla vaba, olla avatud, ilma eesmärgita."

"Tarkus pole edasiantav. Tarkus, mida tark jagada püüab, kõlab alati narrusena."

"Iga tõe vastand on niisama õige kui tõde ise."

"Salamõtetele ei tee sõnad head, kõik muutub otsekohe natuke teiseks, kui seda välja öelda, natuke võltsiks, natuke rumalaks."

No comments:

Post a Comment